Govor načelnika, Dan Općine Barban 2016.

GOVOR OPĆINSKOG NAČELNIKA
POVODOM DANA OPĆINE BARBAN 2016.
Svečana sjednica – 09.12.2016. (petak)

Poštovani gosti, vijećnice i vijećnici, poštovani kolege načelnici i gradonačelnici istarskih i pobratimljenih općina i gradova, predsjednici Mjesnih odbora, gospodarstvenici Općine Barban, cijenjeni ulagači u našoj Poduzetničkoj zoni, predsjednici i voditelji sportskih i kulturnih barbanskih udruga, dobitnici javnih priznanja Općine Barban, ravnatelji barbanskih ustanova, župniče barbanske župe, predstavnici policije, ureda državne uprave, Obrtničke komore, Županijske komore, predstavnici medija i svi pozvani dragi gosti, pozdravljam Vas sve od srca i zahvaljujem na Vašem dolasku na proslavu Dana Općine Barban! Zaštitnik Župe Barban i Općine Barban je Sveti Nikola, po našu Sveti Mikula, kojeg slavimo 6. prosinca, a to je svetac dobročinitelj, poznat po dobrim djelima, koji je uvijek vodio brigu o ljudima, zaštitnik djece, pomoraca i brodova, djevojaka, siromaha, studenata, ljekarnika, pekara, ribara, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta, mnogih gradova širom svijeta, više hrvatskih gradova i općina, ali i Barbana, Općine Barban i Župe Barban.

Obilježavanje Dana Općine Barban započelo je unatrag tri tjedna: 9. smotrom Kantajmo i svirimo po staroj užanci, koja je okupila stotinjak istarskih kantadura na tanko i debelo, te svirača istarskih narodnih instrumenata. Unatrag dva tjedna održana je i 8. Smotra maslinovih ulja Općine Barban, koja je okupila 24 barbanska maslinara sa 30-tak uzoraka ulja, za koja je utvrđeno da su sva u kategoriji ekstra djevičanskih, čime se izuzetno ponosimo. Potvrđeno je time da, osim kvalitetnoga vina, naročito terana, Barbanci mogu proizvoditi i izvrsna maslinova ulja. U utorak, na blagdan Sv.Nikole, u župnoj crkvi u Barbanu održana je svečana sveta misa, koju je povodom njegova dijamantnog jubileja, proslave 60 godina misništva, predvodio vlč. Alojzije Baf, naš novi Počasni građanin.

Općina Barban slavi svoj 23. rođendan, na kraju mandatnog razdoblja 2013.-2017., duboko svjesna svoje zrelosti, ljepote, pitomosti i ugodnosti za življenje svih svojih 2.700 stanovnika u 9 Mjesnih odbora, u 74 sela i zaseoka. Izuzetno smo ponosni na svojih gotovo dva i pol desetljeća postojanja, razdoblja u kojem smo razvoj vodili vrlo usmjereno i odlučno, činili to na promišljen, razuman način, putem uravnoteženog gospodarskog, ravnomjernog infrastrukturnog i svekolikog razvoja svakog dijela Općine Barban, a to ćemo i činiti ubuduće, sa ciljem očuvanja interesa daljnjeg razvoja barbanskoga i sutivanskoga kraja. Znali smo sačuvati život na selu, pretvoriti san naših očeva u zbilju, zaustaviti trend iseljavanja u okolne gradove i pretvoriti ga u obrnuti smjer, povratak iz grada u selo. Barbanska su sela danas mjesto dobroga življenja, gdje od osnovne infrastrukture davno više ništa ne nedostaje, a sve što sada činimo je daljnje poboljšanje i podizanje njezine kvalitete. Općina Barban je danas i mjesto rada sa svojom Poduzetničkom zonom, ali i svojih stotinjak gospodarskih subjekata, obrta i poduzeća malog i srednjeg poduzetništva. U svakom koraku nastojimo pratiti županijsku razvojnu strategiju u njezinim glavnim strateškim ciljevima: uravnoteženom i održivom razvoju, razvoju konkurentnog gospodarstva, razvoju ljudskih resursa, kao i prepoznatljivosti istarskog identiteta.

Dan Općine Barban proslavljamo na kraju kalendarske godine te je stoga dobro podsjetiti na neke važnije aktivnosti i događanja tijekom 2016. godine. Općina Barban u zadnjih 10-tak godina čini najveće napore upravo za gospodarski razvoj, a tako je činila i ove godine, duboko svjesna preuzete odgovornosti upravljanja razvojem barbanskoga prostora u ime 1.200 barbanskih obitelji, naročito u ime mlađeg naraštaja koji konačno više nema želju napuštati svoj zavičaj. Nastavljamo stoga sa podupiranjem razvoja malog i srednjeg poduzetništva izgradnjom Poduzetničke zone Barban te planiranim pokretanjem aktivnosti Poduzetničkog inkubatora Šajini; nastavljamo sa daljnjim uređenjem naših sela i daljnjim poboljšanjem uvjeta življenja na selu; nastavljamo sa poticanjem podizanja kvalitete smještaja i daljnjeg razvoja seoskog turizma, koji se vrlo intenzivno razvio u zadnjih 15-tak godina; podupiremo konjičke, adrenalinske i avanturističke sportove, kao dobru mogućnost produženja turističke sezone na čitavu godinu; gradimo i održavamo pješačke, biciklističke i konjičke staze, vidikovce i odmorišta; podupiremo vinarstvo, maslinarstvo i smokvarstvo, kao izvorne sastavnice istarskog življenja, zanimljive i našim turistima, koji vrlo rado dolaze u naših 1.450 ležajeva u 245 turističkih objekata. U zadnjih 5 godina, svake godine sa po 10 tisuća noćenja više, obaramo nove rekorde, čime smo više nego peterostruko uvećali broj noćenja, te ove godine obaramo novi rekord: 84 tisuće noćenja u odnosu na lanjskih 69 tisuća, odnosno povećanje za 15 tisuća noćenja. To potvrđuje da nam Europljani rado dolaze i da su kod nas pronašli mjesto pravoga odmora.
Poduzetnička zona Barban je najvažniji strateški razvojni gospodarski projekt Općine Barban, temelj razvoja malog i srednjeg poduzetništva, koji nam gotovo svakotjedno donosi nova radna mjesta. Sredinom ove godine završena je izgradnja pogona drvno-prerađivačke djelatnosti tvrtke Meritum-Nova iz Pule, već šeste hale pod krovom, ali sedme investicije, ako svemu izgrađenom pridodamo i Fotonaponsku sunčanu elektranu, snage 600 kW, koja nema halu, ali „zelenu struju“ proizvodi već pune 3 godine. Pogon Meritum Nove je odmah zaposlio troje Barbanaca, od 5 predviđenih, i započeo sa preradom drva za izvoz, koje iz Barbana odlazi u Kinu, Egipat, Vijetnam i druge strane države. Izvozni proizvodi tvrtki ABS i IZO odlaze iz Barbana na europsko tržište, u Njemačku, Austriju, Švicarsku, Italiju, Sloveniju i drugdje. Autoservis Filipović je gotovo u potpunosti opremljen i uskoro se očekuje njegovo otvaranje. U ovoj je godini sa radovima na izgradnji velikog parkinga za kamione započeo obrt Rojnić-prijevoz iz Poljaki, a svoj je poslovni prostor otvorila i barbanska tvrka Barbancommerce. U tijeku je i priprema izgradnje i realizacije devete investicije, izgradnja trgovačko-ugostiteljskoga objekta tvrtke Miracolo. Zemljište je u Poduzetničkoj zoni Barban kupila Stolarija i pilana Ratković iz Varaždinskih Toplica, koja će izgraditi 1000 m2 zatvorenog skladišnog prostora za drvo i proizvodit će palete, kao 10. investicija. U narednoj godini očekujemo da bi se izgradila uljara, kao 11. investicija, koja bi omogućila našim maslinarima preradu maslina bliže njihovim maslinicima. U Poduzetničku zonu Barban svakoga dana na posao dolazi više od 100 ljudi, što znači da se time osigurava egzistencija za isto toliko obitelji, a taj će se broj i dalje sve više povećavati.

Trenutno pripremamo kandidiranje nekoliko projekata prema europskim fondovima. Najveći je svakako Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića i jaslica u Barbanu, vrijednosti oko 5 milijuna kuna, a za koju je moguće dobiti 80% sufinanciranja u okviru Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020, mjera 7.4.1. Dječji vrtić sa jaslicama bio bi kapaciteta 100 djece sa 4 vrtićke i 1 jasličkom skupinom. Pripremamo i kandidaturu za bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za Rekonstrukciju i opremanje zgrade škole u Šajinima za Poduzetnički inkubator, sa ukupno 9 poslovnih prostora, u koje bi smjestili mlade ljude do 30 god. starosti, pod posebno povoljnim uvjetima i 3 godine inkubiranja. Vrijednost projekta je oko 1.500.000 kn, a sredstva su 100% bespovratna. Unatrag par tjedana kandidirali smo i projekt Sanacija i čišćenje kule u Barbanu za bespovratna sredstva u iznosu od 300.000,00 kuna, pod nazivom UNLOCK!, u sklopu Operativnog programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. U projektu su nam partneri Općina Svetvinčenat, Grad Pazin te 3 slovenske općine. U pripremi za EU sredstva imamo i projekte za uređaj za pročišćavanje kanalizacije Poduzetničke zone Barban, zatim za asfaltiranje nerazvrstanih cesta i više manjih projekata.

Puno pažnje poklanjamo i pripremi projekata za sanaciju javne rasvjete sa ugradnjom energetski učinkovitih i ekoloških LED rasvjetnih tijela. Sredinom ove godine odobrena su nam od strane Ministarstva graditeljstva sredstva u iznosu 100 tis.kn za zamjenu živinih rasvjetnih tijela sa LED-om, u sklopu kojeg smo upravo u završnoj fazi ugradnje 60 LED rasvjetnih tijela. U zadnjih smo 10 godina više nego udvostručili količinu rasvjetnih tijela i trenutno ih imamo oko 950. Sve što smo novo ugrađivali, bila su ekološka natrijeva rasvjetna tijela, kakvih imamo oko 450, dok u zadnje 2 godine ugrađujemo samo LED rasvjetna tijela, a takvih imamo već oko 200. Preostane nam još zamjena oko 300 neekoloških i neštedljivih živinih rasvjetnih tijela sa LED-om, a potom ćemo započeti i sa zamjenom natrija sa LED-om. Nismo se opredijelili za ESCO-model u rješavanju sanacije javne rasvjete i za istovremenu zamjenu kompletne rasvjete sa LED-om, a uz otplatu iz uštede električne energije. Uz povrat investicije od 6-7 godina teško bi bilo dočekati nižu ratu za struju, a našim modelom nabavke oko 100 kom. LED-a godišnje, uštede su odmah vidljive na računima za struju i računima za održavanje, a kroz nekoliko godina riješit ćemo kompletnu javnu rasvjetu.

Niti u ovoj godini nismo zanemarili redovno održavanje svih naših objekata: spomenutih 950 rasvjetnih tijela javne rasvjete, oko 45 kilometra nerazvrstanih cesta, zatim važnijih seoskih poljoprivrednih puteva, 3 zgrade Dječjeg vrtića, 14 društvenih domova, Zdravstvene stanice, zgrade Turističke zajednice, nekoliko starih škola, 4 mjesna groblja, 4 mrtvačnice, više od 40 autobusnih čekaonica, dva nogometna igrališta, više manjih nogometnih i dječjih igrališta, nekoliko boćališta, manježa za konje, trkališta Trke na prstenac, 6 pješačkih, konjičkih i biciklističkih staza, vidikovaca i odmorišta, desetak spomenika NOB-a i središnjeg spomenika na Bristovcu. Nastavili smo sa uređenjem stare donje škole u Barbanu, pa smo nakon sanacije krova, ugradili novu stolariju, sada smo u završnoj fazi izrade nove fasade. Ukupna vrijednost dosadašnjih radova je nešto manje od 1 milijuna kuna. U gornjoj školi na katu uspjeli smo konačne ove godine završiti u potpunosti uređenje novih općinskih prostora, za Jedinstveni upravni odjel Općine Barban, ukupne površine 200 m2, sa vijećnicom veličine 52 m2, sa 7 uredskih prostora i nekoliko pomoćnih prostorija. Preseljenjem Općine u nove prostore, omogućit će se smještaj barbanskih udruga u oslobođenim starim prostorima. Nakon sanacije salonitnoga krova Društvenog doma u Manjadvorcima, trenutno pripremamo zamjenu salonitnoga krova klasičnim na Domovima na Punteri i u Orihima, a potom u Šajinima i Bičićima. Ove smo godine do proslave Sv.Pavla izradili unutarnju i vanjsku fasadu, te podove na Društvenom domu Sv.Pavla, a u narednoj godini će se postaviti keramika, izvršiti sva potrebna bojanja, te započeti sa izgradnjom garaža za vatrogasna vozila. U Grandićima i Prhatima asfaltirana su malonogometna igralište, izgrađena je ograda oko njih i montirana su dječja igrališta. Nastavili smo sa uređenjem malonogometnih igrališta u Želiskima i Manjadvorcima, a montirano je više dječjih igrališta u našim naseljima, kao i nekoliko autobusnih čekaonica. Kontinuirano smo ugrađivali ogradne okvire oko kontejnera za smeće po naseljima i ostalo je još za ograđivanje manje od 10% kontejnera.

Općina Barban vodi brigu o potrebama i problemima svojih građana, uredno brine o mladima i starima, o bolesnima, o socijalno ugroženima. Svake godine pomažemo jednokratnim pomoćima, a uz Uskrs i Božić darujemo starija i samačka domaćinstva te djecu. I ove ćemo godine, uoči Božića, socijalno ugroženima dodijeliti 50 bonova vrijednosti 200 kuna za namirnice, a djeci od navršene 1. godine, pa zaključno sa 2. razredom osnovne škole, naš je sv.Nikola prije par dana uručio preko 200 paketa pojedinačne vrijednosti 100 kuna.
U dobrim godinama, prije gospodarske krize, imali smo 20 stipendista, a zadnjih 5 godina isplaćujemo svake godine 10-15 studentskih stipendija vrijednosti 500 kn, a za bolji uspjeh 600 kuna. Tako će biti i u ovoj studentskoj godini. Upravo smo raspisali natječaj za 7 novih stipendija, pored 5 starih, pa ćemo tako nadalje imati ukupno 12 stipendista. Za svako novorođeno dijete isplaćujemo uredno i dalje naknadu 1.500 kn za prvo dijete, 2.000 kn za drugo i 2.500 kn za treće i više dijete. Uredno osiguravamo plaću za zaposlene u Dječjem vrtići Tratinčica, ukupne godišnje vrijednosti oko 1.200.000 kuna. Sufinanciramo produženi boravak u Osnovnoj školi Jure Filipovića, Barban, a pomažemo ih i na razne druge načine.

Turistička zajednica Općine Barban angažirana je u organizaciji svih manifestacija na području Općine Barban, tijekom čitave godine. Najveći dio programa održava se od lipnja do sredine rujna pod nazivom Barbansko ljeto. Naša najveća i najvažnija manifestacija je poznata viteška, konjička igra, Trka na prstenac, koja se prvi puta održala davne 1696. godine. Ove smo godine obilježili 2 jubileja: 320 godina od prve Trke i 40 godina od prve obnovljene Trke. Ugostili smo državni vrh, predsjednicu naše države Kolindu Grabar Kitarović, potom dva bivša predsjednika, koji su ujedno i počasni građani Općine Barban, Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, tehničkog premijera Tihomira Oreškovića, nekoliko ministara (Antona Klimana, Olega Butkovića, Zlatka Hasanbegovića), gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića, ali i politički vrh, predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, sadašnjeg premijera, kao i sada već bivšeg predsjednika SDP-a i bivšeg premijera Zorana Milanovića. Barban, a tako i Trka na prstenac, bili su poradi toga u središtu medijske pažnje. Trka na prstenac je konačno početkom ove godine zasluženo uvrštena na Listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske, a slijedi sada i napor za uvrštenje na reprezentativnu UNESCO-vu Listu svjetske baštine, pokretanjem postupka putem Ministarstva kulture i pristupne liste kulturnih i prirodnih dobara RH prema Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a.

U čast znamenitog Barbanca, svestranog kanonika i polihistora Petra Stankovića, člana desetak europskih akademija, rođenog i sa vječnim počivalištem u Barbanu, svake godine održavamo znanstveni skup njemu u čast pod nazivom „Barban u srcu“, a lanjske smo godine u Barbanu postavili i njegovu bistu, rad akademskog kipara Josipa Diminića. Krajem veljače naredne godine održat će se 7. Znanstveni skup Petra Stankovića, ali ćemo i objaviti već 5. zbornik radova skupa, a koji svi zajedno imaju već respektabilnih 1500 stranica.

Općinsko središte Barban ima već nekoliko godina besplatan bežični Internet, ima automatsku meteorološku postaju u sustavu Istrameta, ima 24-satnu live web kameru usmjerenu prema barbanskim Velim vratima, a do proljeća naredne godine postavit ćemo pored zgrade TZ-a E- bike stanicu za punjenje i popravak električnih bicikala, sa E-klupom i info panelom za audio i vizualne informacije, kao i sa punjačima mobilnih uređaja. Svaka 4 mjeseca objavljujemo Barbanski glasnik, kao općinsko glasilo, u kojem se oglašavaju pretežito barbanske tvrtke, prosječno njih 20 u svakome broju, čime se glasnik samofinancira, a koji je dostupan i na službenoj općinskoj web stranici www.barban.hr Do sada je u Glasniku svojih više od 1200 reklamnih oglasa objavilo oko 170 obrta i poduzeća. Danas predstavljamo 46. broj Barbanskoga glasnika i proslavljamo 15. obljetnicu njegova izlaženja na sveukupno tiskanih preko 1600 stranica.
I na kraju: Znamo ki smo, ča smo i kamo gremo. Svoji smo na svojen i ne damo se maknut, dimboko smo zakorenjeni u tu našu crvenicu barbansku.
Dragi prijatelji, neka Van je srićan i blagoslovljen Božić! Želin Van čuda sriće i zdravlja u Noven 2017. Litu!

Općinski načelnik: Denis Kontošić, mag.educ.