Čestitka načelnika za 2017. god.

SRIĆNO VAN BILO 2017. LITO

Općina Barban je danas mjesto dobroga življenja, ali i mjesto rada. Nekada je san Barbanaca bio kupiti lipu parcelu u Puli ili okolici Pule, a što je i bilo razumljivo: ni bilo česte, ni bilo švalta, ni bilo lampadine, ni bilo vode, telefona, mediga… Danas imamo sve to i ne biži nan se u grad. Sada je želja tornat se u selo. I ča je navažnije, mladi nan ostaju doma. I svaki dan i svako lito bit će nan još i bolje.

Kakva je bila 2016. godina za Općinu Barban?
– Općina Barban ne može biti isključena iz općeg gospodarskog stanja, a gospodarska kriza je bila snažna i dugotrajna. Međutim, konačno smo ove godine započeli osjećati njezino popuštanje. Rekao bih da smo svi skupa dodirnuli dno i da je konačno u ovoj godini zamjetna usmjerenost od dna prema gore. U svim godinama krize, nismo padali u apatiju. Općina Barban je posebne napore činila za vlastiti gospodarski razvoj, za otvaranje radnih mjesta i zapošljavanje Barbanaca. Nismo popuštali u izgradnji Poduzetničke zone Barban, jer je upravo ona već danas mjesto dobre koncentracije poslovnih aktivnosti i dobro temeljno jezgro nadogradnje budućeg gospodarskog razvoja. Uvjeren sam da su upravo gospodarski razvoj i rast temelj svega, i da je upravo time moguće poboljšati punjenje općinskog proračuna, stagnaciju prihodovanja preokrenuti u porast prihoda, a potom prihodovana sredstva uložiti u poboljšanje održavanja i potrebnu izgradnju komunalne infrastrukture, ravnomjerno na područje čitave Općine Barban. Naši su očevi sanjali takvo mjesto na Barbanštini, mjesto rada, zonu proizvodnje i pružanja usluga, a mi smo uspjeli to i realizirati, san pretvoriti u zbilju. Stoga, mogu reći da nam je danas bolje nego jučer i nego lani, da je 2016. godina Općini Barban bila bolja od lanjske, a 2017. će biti bolja od ove.

Opet novi rekordi u rezultatima turističke sezone seoskog turizma Općine Barban?
– Naravno, očekivano i opravdano, i to nije kraj ove naše odlične barbanske priče. Do kraja studenoga ove godine bilježimo više od 84 tisuće noćenja u gotovo 250 turističkih objekata i 1.450 turističkih kreveta. To je 15 tisuća noćenja više nego lani, a to je izvanredno dobar rezultat, jer smo do sada, u proteklih par godina, imali svake godine po 10 tisuća noćenja više. Podigla se kvaliteta turističkog smještaja, ali i ugostiteljske ponude. Urodio je konačno plodom dugogodišnji trud Općine Barban u edukacijama iznajmljivača, u poticanju ugostitelja za podizanjem kvalitete ponude, ali i pružanju potpore svim oblicima izvanpansionske ponude. Dešava se konačno snažan sinergijski učinak svih čimbenika turističkog razvoja.. Barbanština i Sutivanština, pitome su oaze zelenila i mira, izvanredno su mjesto ugodnog boravka i odmora Europljanima. Uvjeren sam i da imamo velike šanse u razvoju određenih modaliteta zdravstvenog turizma. Općina Barban već duži niz godina bilježi dolazak stranaca u svih 12 mjeseci, a tako će biti i nadalje. Možemo očekivati još i bolje rezultate u narednim godinama, uz uvjet kontinuiranog daljnjeg poboljšanja kvalitete u svim segmentima naše ponude.

Kakva su bila ulaganja u komunalnu infrastrukturu u 2016. godini?
– Nismo zanemarili niti jedan od naših 9 Mjesnih odbora, a nije izostao niti njihov trud. Općinska sredstva najbolje budu oplođena ljudskim radom, ako su ljudi spremni dio svog slobodnog vremena uložiti u uređenje „komunskega“, onoga što je izvan njihova dvorišta. Takve su se akcije dešavale i tijekom čitave ove godine, pa se uspjelo urediti uz pomoć Općine više sportskih terena, dječjih igrališta i javnih površina. Tijekom čitave godine održavali smo uredno sve naše objekte, a imamo ih jako puno, čak 14 društvenih domova, ali i više starih škola (Barban, Hrboki, Šajini), dječje vrtiće (Barban, Sutivanac), zdravstvenu stanicu, zgradu Općine i dr. Krovovi su uvijek najvažniji za zgrade, pa ih uredno saniramo prema potrebi, a najstarije, salonitne krovove, moramo zamijeniti novima. Neke zgrade su već i dobile nove krovove. Čeka nas još puno ulaganja, ali će bolje punjenje općinskog proračuna svakako to i omogućiti. Jako puno ulažemo i u održavanje javne rasvjete, u zamjenu energetski neučinkovitih živinih rasvjetnih tijela sa štedljivom LED rasvjetom, kao i izgradnju nove javne rasvjete u novim dijelovima naselja. Slijedi nam uskoro i nova faza ulaganja u popravak oštećenja asfalta po našim naseljima.

Koja bi bila Vaša poruka za novu 2017. godinu?
– Općina Barban je danas mjesto dobroga življenja, ali i mjesto rada. Nekada je san Barbanaca bio kupiti lipu parcelu u Puli ili okolici Pule, a što je i bilo razumljivo: ni bilo česte, ni bilo švalta, ni bilo lampadine, ni bilo vode, telefona, mediga… Danas imamo sve to i ne biži nan se u grad. Sada je želja tornat se u selo. I ča je navažnije, mladi nan ostaju doma. I svaki dan i svako lito bit će nan još i bolje. Poduzetnička zona će i dalje otvarati radna mjesta na korak od mjesta življenja, bez ikakvog štetnog utjecaja na okruženje, a seoski turizam će biti dobra dopunska djelatnost, ali izvanredan poticatelj za uređenje okućnica, komunskega. ali i za čišći okoliš i manje divljih deponija u okruženju naših sela. Standard življenja nam se značajno poboljšao i kuntenti smo na svojen. Radišni smo, vrijedni, znamo načinit dobro vino, dobro ulje, znamo i zakantat, svoje čuvat, tuje ne želimo, a svoje štimamo. Neka nan svin skupa i 2017. lito bude srićno i zdravo! Dragi moji, Van i Vašin famejan želin srićan Božić i srićno Novo 2017. lito! Vaš načelnik, Denis Kontošić.

OPĆINSKI NAČELNIK: DENIS KONTOŠIĆ, mag.educ., razgovor na kraju 2016. godine