Drage sugrađanke i sugrađani, poštovani posjetitelji,


Dobrodošli na internetske stranice Općine Barban.

Nadam se da će Vam naše stranice biti koristan izvor informacija o Općini Barban, radu općinske uprave i Općinskog vijeća, svima Vama koji živite u našoj Općini, kao i svima Vama koji nas poželite posjetiti.

Povijest Barbana i Barbanštine je izuzetno bogata. U dolini rijeke Raše, ispod barbanske visoravni, stara je povijesna granica Histra i Liburna. S druge strane, u našoj unutrašnjosti, naša se današnja granica djelomično preklapa sa starom povijesnom granicom Venecije i Austro-Ugarske. Barban je, kao i Istra, imao jako puno smjena vladara, ali je unatoč tome ostao svoj, sačuvao je svoj duh i životnost, svoju iskonsku ljepotu, mir i zelenilo. Kao najsjeverniji dio Puljštine, nekada je bio u sastavu velike Općine Pula, a u novoj je državi dobio svoju Općinu. Naime, 1993. godine unaokolo Grada Pule nastalo je više manjih općina, a jedna od njih je i naša Općina Barban.

Svojim građanima, koji žive u sedamdesetak sela i zaseoka, na površini nešto većoj od 90 kvadratnih kilometara, nastojimo osigurati ugodno mjesto življenja, ali također i mjesto rada, osiguranja životne egzistencije. Pored seoskog turizma, koji se vrlo intenzivno razvio u zadnjih desetak godina, pa tako imamo danas preko 1.100 turističkih ležajeva u gotovo 200 turističkih objekata, nastojimo razvijati i gospodarstvo. Pored naše podrške poljoprivredi, maslinarstvu, vinogradarstvu i voćarstvu, ulažemo posebne napore i za izgradnju Poduzetničke zone Barban, kojom se izuzetno ponosimo, a u koju već danas svakodnevno na posao dolazi više od stotinu ljudi.

Imamo i nezaobilaznu vitešku, konjičku Trku na prstenac, koja se u Barbanu održala prvi puta davne 1696. god., kada je Barban bio u vlasti Mletačke Republike, što je i potrajalo više od 3 stoljeća. Trka je obnovljena 1976., a 2015. god. proslavljamo jubilarnu 40. Trku na prstenac. Od 2009. god., kada je na kraju mandata predsjednika RH Stjepana Mesića ustanovljena posebna nagrada, predsjednik naše države dolazi svake godine u Barban uručiti slavodobitniku Trke prijelazni štit predsjednika RH. Tim je činom Barban dobio posebnu medijsku pozornost, Trka na prstenac izašla je iz okvira istarske regije, a može se reći da je preskočila i granice hrvatske države.

Kako živimo i što radimo u ovoj našoj pitomoj, zelenoj oazi ugodnog življenja i korisnog rada, pogledajte upravo na ovim našim novim, moderno dizajniranim stranicama. Trudit ćemo se biti otvoreni i da Vas upoznamo sa radom i aktivnostima Općine Barban, naših sportskih, kulturnih i ostalih udruga, sa aktualnim događanjima tijekom godine, kao i najavom svih zanimljivih događanja.

Dobrodošli na naše i svoje stranice! Dobrodošli u Općinu Barban!
Načelnik Općine Barban: DALIBOR PAUS, prof.