KUD »BARBAN«

Kulturno – umjetničko društvo “Barban” osnovano je 17. travnja 1976.Osnivačka skupština Društva je na inicijativu Josipa Maurića, Romana Broskvara, Antona Perčića, Lucijana Benkovića, Renate Osip i Olge Štifanić održana u prostorijama barbanske Osnovne škole.Za prvog predsjednika izabran je Josip Maurić, slijedili su Anton Perčić, Marčelo Broskvar, Romano Broskvar, Josip Trošt i Dean Maurić.

Nakon osnutka u Društvu su djelovale sljedeće sekcije:

  • mješoviti pjevački zbor
  • sekcija recitatora
  • folklorna sekcija

Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Barban” je nedugo nakon utemeljenja prestao s radom. Članovi zbora ponovno su se aktivirali 1984. godine, a njegova se djelatnost gasi 1989. Voditeljica zbora bila je Silvija Lorencin – Vitaljić.

Recitatorska sekcija je okupljala zaljubljenike u domaću besidu a oni su na tadašnjim priredbama predstavljali izvornu ljepotu lepeze čakavštine. Sekcija je djelovala do 1988. godine kada prestaje s radom. Voditelji su bili Emil Perčić i Nives Trošt.

Okosnicu rada barbanskog KUD-a uvijek je predstavljala folklorna sekcija koja je od samih začetaka organiziranog djelovanja odredila svoj cilj: čuvanje, njegovanje i prenošenje na mlađe naraštaje spoznaje i ljubav prema izvornoj narodnoj glazbenoj baštini svoga kraja. U folklornoj sekciji djeluju tri grupe: grupa narodnih pjevača, grupa svirača na narodnim instrumentima i grupa plesača.

Oko 300 vrijednih članova dalo je svoj doprinos u radu barbanskog kulturno – umjetničkog društva od 1976. do danas. Tijekom godina Društvo je sudjelovalo na brojnim folklornim i drugim manifestacijama, snimanjima za radio, televiziju i sl. U prosjeku, članovi KUD–a “Barban” su godišnje sudjelovali na dvadesetak manifestacija pa se do danas mogu pohvaliti sa šestotinjak ostvarenih nastupa.

Svoj rad KUD “Barban” je uspješno predstavljao tijekom višestrukih sudjelovanja na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Smotri folklora “Na Neretvu misečina pala”, 1. Susretu muških pjevačkih skupina u Ivanić Gradu i brojnim drugim manifestacijama u našoj zemlji.

Članovi Društva su sudjelovali i na brojnim manifestacijama i festivalima folklora u inozemstvu: Festival folklora podunavskih zemalja u Mađarskoj, Međunarodni festival folklora u Italiji. Nastupali su također u Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini.

Tijekom godina članovi Društva su sudjelovali u brojnim radio i tv emisijama, snimali pjesme i svirke Barbanštine za potrebe Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, aktivno sudjelovali u radu stručno-znanstvenih skupova i Okruglih stolova o folkloru i tradicijskoj baštini.

Važno je istaknuti da članstvo u KUD-u “Barban” nije samo sudjelovanje na raznim folklornim manifestacijama, upoznavanje starih napjeva i svirki, plesanje plesova karakterističnih za naš kraj, upoznavanje i valoriziranje čakavskog dijalekta Barbanštine, upoznavanje običaja našeg kraja. Valja istaknuti i brojna neformalna druženja članova Društva, organizirane proslave i svečanosti, zajedničke izlete i sl. Također je uobičajeno da na vjenčanjima članova KUD-a “Barban” nastupaju ostali članovi s prigodnim programom. Rad i djelovanje članova Društva prožeto je prije svega prijateljskom odnosima, koje resi veliki entuzijazam i zajedništvo, o čemu svjedoče brojni uspješni nastupi, snimanja, smotre folklora, susreti, održane probe i druženja.