Otvoren Centar za posjetitelje Barban

Na barbanskoj placi u staroj komunalnoj palači otvoren je u utorak navečer za brojne uzvanike Centar za posjetitelje posvećen trci na prstenac.

– Ovo je novi iskorak trke na prstenac, spoj povijesti i nove tehnologije. Zadili smo u sridu, rekao je istarski župan Valter Flego na otvaranju Centra.

Načelnik općine Barban Dalibor Paus dodao je da je nakon 43 godina trka na prstenac zaslužila da se prezentira na ovakav način. Za uređenje centra uloženo je 238 tisuća kuna Ministarstva turizma, a još toliko uložila je općina Barban iz svoga proračuna.

Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma rekla je da turiste zanima trka na prstenac, ovo je ogroman obol kulturnom turizmu i postav doista prikazuje ono što je autohtono u Barbanu.

Idejni projekt izradio pazinski Studio Putinja, svjetlosne efekte Marko Bolković, a zvučne Level 52.

U Centar se ulazi kroz tunel koji vodi prema prstencu. Uz posebne svjetlosne efekte i zvukove topota konja u kasu te zvuk koplja kada pogodi prstenac. Zatim put vodi posjetitelja u prostoriju gdje je na postolju u sredini izložena Diminićeva skulptura ptice prstenca, a uokolo nje postavljena su koplja konjanika. Dolazi se zatim do kružne prostorije gdje će se projicirati video u krugu – 360 stupnjeva. I na koncu krug završava s dvoranom u kojoj će se naknadno instalirati 3 D animacija. Posjetitelji opremljeni kopljem (joystickom) i naočalama za virtualnu stvarnost, moći će se okušati u Trci na prstenac, proživljavajući u autentičnom ambijentu i uz autentične zvukove napetost pred trku. (J. O.)

Preuzeto: Glas Istre
https://www.glasistre.hr/istra/barban-otvoren-centar-za-posjetitelje-posvecen-trci-na-prstenac-581649