Zasvirili i stari i mladi iz Istre i Slovenije

Tradicionalni susret harmonikaša “Zasvirimo u Barbanu” u subotu je na barbanskoj Placi proslavio svoj 15. rođendan, uz brojnu publiku i svirku 50-ak sudionika iz svih dijelova Istarske županije i dragih gostiju iz Slovenije.
Svoje umijeće, talent i veliku ljubav za muziciranje na harmonici u 42 točke su pokazali izvrsni školovani i samouki glazbenici svih generacija. Naglasak je, prema uvriježenom običaju, na veseloj glazbi koja ne poznaje granice ni barijere u komuniciranju, već otvara srca, i na srdačnom druženju. Do kasnih večernjih sati publika je, tako, uživala u zvucima glavnog instrumenta – harmonike, ali i onih pratećih, poput roženica, truba, trombona, klarineta klarineta, bajsa i violina, uz koje njene kvalitete još više dolaze do izražaja.
Susret je otvorio načelnik Općine Barban Denis Kontošić koji je, poželjevši sudionicima i gostima dobrodošlicu, dobru muziku i raspoloženje, najavio da Barbance i njihove goste idućih mjeseci čekaju još brojna događanja i fešte, a vrhunac će, kao i svake godine, biti Trka na prstenac. “Zasvirimo u Barbanu” glazbena je manifestacija na kojoj se ne dodjeljuju nagrade za najbolju svirku, već plakete i zahvalnice. Svaki od sudionika ima na raspolaganju tri minute da se pokaže u najboljem svjetlu, a pravila dopuštaju da harmoniku prate i neki od puhačkih ili drugih instrumenata. Led je ove godine probio Renato Špada, jedan od najstarijih prisutnih harmonikaša, s pjesmom ”Da nije ljubavi”, ali i s nekoliko simpatičnih viceva koji su nasmijali već dobro raspoložene posjetitelje. Za njim su se izmjenjivali i svi ostali, mladi i stari, veterani i debitanti na susretu, a s njima i polke, valceri, istarski baluni i druge skladbe.
Najveće oduševljenje i pljesak zasluženo je pripao 13-godišnjem virtuozu, miljeniku publike Leonardu Rojniću, koji je nedavno okrunjen za harmonikaškog princa Boljuna. Osim njega, zasvirali su i Erik Mirković i Diego Učkar, također perspektivne mlade snage koje povezuje ljubav prema svirci i omiljenom instrumentu istarskih fešti, još od malih nogu.
Popularni susret, čiji je službeni dio započeo promenadnim nastupom svih sudionika od Velih vrati do Place, a zaključen je dojmljivom zajedničkom svirkom, vodila je Dorina Tikvicki, uz pomoć organizatora ove manifestacije i vrsnog harmonikaša Romana Baćca.
Pokrovitelji su Općina Barban i barbanska Turistička zajednica.

(K. FLEGAR)

 

Zasvirili i stari i mladi iz Istre i Slovenije