OTVOREN PODUZETNIČKI INKUBATOR U ŠAJINIMA

Uredi su namijenjeni prvenstveno mladim poduzetnicima kojima će se SUFINANCIRATI NAJAM PROSTORA

23.09.2019 14:31 | Autor: Patricija SOFTIĆ  www.glasistre.hr

U zgradi u Šajinima koja je davno prestala biti područna škola OŠ Divšići opremljeno je osam poslovnih ureda Poduzetničkog inkubatora Barban – Centra poduzetničke kreativnosti. Gotovo 98 posto investicije financirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj
Zgrada stare škole u malom barbanskom selu Šajini prije više od 20 godina prestala je biti područna škola OŠ Divšići. Od tada je bila prepuštena na milost i nemilost zubu vremena, sve dok se prije par godina netko u Općini Barban nije dosjetio obnoviti je i vratiti u nju život. Zahvaljujući sufinanciranju Europske Unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, škola u Šajinima je u samo dvije godine u potpunosti obnovljena i spremna je nastaviti obavljati svoju edukativnu funkciju. No, ovoga puta u njoj će nastaviti širiti i razvijati svoja znanja i vještine poduzetnici, posebice oni koji tek ulaze u svijet biznisa, s obzirom da je škola postala Poduzetnički inkubator Barban – Centar poduzetničke kreativnosti.

– Općina Barban je u kolovozu 2017. godine s Ministarstvom gospodarstva potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za razvoj Poduzetničkog inkubatora Barban. Na projektu, uz Općinu Barban, sudjeluju i partneri, Općina Žminj i Općina Svetvinčenat, te Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Ukupna vrijednost projekta je 2,6 milijuna kuna, a sufinancirano nam je čak 97,43 posto te vrijednosti, rekla je Marina Cetina, viši stručni suradnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvojne projekte Općine Barban.

Kompletna infrastruktura

– Projekt je u potpunosti dovršen u roku te je inkubator sada spreman za svoje nove stanare. Obnovom stare zgrade škole dobili smo osam novih poslovnih ureda koji su u potpunosti opremljeni. Sva infrastruktura je tu i nadamo se da će poduzetnici, pogotovo oni mlađi, prepoznati ovu izvrsnu poslovnu mogućnost koja im se pruža u ovom mirnom ambijentu, u selu koje je 20-ak minuta udaljeno od svih većih središta južne i centralne Istre, rekla je Cetina.

Poslovni prostori davat će se u najam na maksimalno 24 mjeseca uz najamninu od 22 kune po metru kubnom za urede od 11 do 17 metara kvadratnih. Budući da su prvenstveno namijenjeni mladim poduzetnicima, odnosno start up-ovima, ali i ostalim poduzetnicima, jedinice lokalne samouprave koje su partneri na projektu odlučile su dodatno pomoći poduzetnicima početnicima tako što će im u početku sufinancirati najam prostora.

Voditelj razvojnih programa i projekata Općine Svevtinčenat Igor Macan pohvalio je ovaj pilot- projekt rekavši da će njegov uspjeh zasigurno potaknuti i druge jedinice lokalne samouprave u središnjoj Istri da osmisle slične projekte sa svoje napuštene zgrade i time potaknu razvoj poduzetništva, ali i samih mjesta koja su pomalo opustjela. Sam dolazak novih poduzetnika u ovakva sela automatski će potaknuti dolazak i drugih, popratnih djelatnosti, a to će onda generirati nove, svježe ideje za razvoj tih područja.

– U današnjem svijetu i poslovanju barijere kao što su udaljenost u kilometrima odavno su prevaziđene. Siguran sam da će biti interesa za ovim uredima, jer ovaj je Centar poduzetničke kreativnosti izvrsna odskočna daska za sve koji se bave tercijarnim djelatnostima. Danas s jednim laptopom iz jednog ureda možete poslovati s cijelim svijetom, a krenuti u takav biznis iz jednog ovakvog ureda s praktički nula kuna najamnine itekako je velika pomoć, poručio je načelnik Općine Žminj Željko Plavčić.

Dolazit će brucoši

Poduzetnički inkubator u Šajinima razgledao je i docent Dean Sinković s pulskog ekonomskog fakulteta, koji je najavio da će on i njegovi kolege budućim poduzetnicima biti na usluzi s ciljem da im dodatnom edukacijom te pravnim i poslovnim savjetima.

– Jako puno djelatnosti traži upravo ovakva, mirna mjesta za svoj rad. Ne zaboravimo da u Puli imamo i fakultet informatike čiji polaznici itekako mogu raditi iz ovakvih ureda. A mi ćemo dovoditi i naše brucoše, jer smatram da mladi studenti koji su tek upisali fakultet moraju vidjeti kakve mogućnosti stoje pred njima i da odmah u startu shvate zašto studiraju i kako mogu iskoristiti svoje potencijale, poručio je Sinković.

Prijave do 31. prosinca

Poziv za iskazivanje interesa za korištenje poslovnih prostora u Poduzetničkom inkubatoru Barban otvoren u srpnju ove godine, a krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 31. prosinca ili do popunjenja prostora